Bayraklı’da gazeteciler basın özgürlüğünü anlattı
26 Mart 2020, 14:44

Bayraklı Belediyesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlediği panelde basın dünyasının 3 önemli ismini ağırladı. Birgün Gazetesi yazarı Barış İnce’nin moderatörlüğünü yaptığı panelde, Metastaz, Mahrem ve Sızıntı kitaplarının yazarları Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan, Türkiye’de basının geldiği durumu ve ülke gündemini değerlendirdi. 


Osmangazi Hizmet Binası’nda düzenlenen paneli Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ve Muharip Gaziler Derneği üyelerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş izledi. Yoğun katılım nedeniyle bazı izleyiciler, paneli salon dışına kurulan ekrandan takip etti. Panelin moderatörlüğünü yapan aynı zamanda Çelişki kitabının yazarı Barış İnce, Türkiye’de gazetecilik yapmanın zor olduğunu belirterek, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, patronların ya da iktidarın ‘gazeteleri kapatırız, bunları size yazdırtmayız’ korkutmalarına karşı, gazetecilerin ‘biz çalışırız, gerekirse kendi gazetemizi, haber sitemizi kurarız’ iradesinin bir sonucudur” dedi. Tarikat ve cemaatlerin hukuktan, sağlık ve eğitime kadar her alana sızdığını kaydeden İnce, basında da bunun örnekleri olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu da gazeteciliğin bir aydın faaliyeti olarak yapılabileceğini vurguladı. Uğur Mumcu örneğini veren Terkoğlu, şöyle devam etti: “Gazeteciliği, toplumun içinde suçla mücadele eden, yolsuzluklarla, hukuksuzluklarla mücadele eden bir aydın faaliyetine dönüştürebilirsiniz. Türkiye’de basın özgürlüğü tartışılıyor. Ama basın özgürlüğünü temel özgürlüklerden ayrı tutmak düşünülemez. Temel özgürlükler yoksa basın özgürlüğü de yoktur. Bu nedenle, ancak toplumsal bir mücadelenin parçası olursa basın özgürlüğünün bir anlamı olur.”


Terkoğlu, gazetelerin tirajı ya da sayısının basının geldiği noktayı açıklamaya yetmeyeceğini vurgulayarak, “Asıl mesele, siz bu yayınlarda hukuksuzluklardan, devletin içindeki çetelerden bahsedebiliyor musunuz? Suça bulaşanlar, bunları yazıp çizen, araştıranlardan kurtulmaya çalışırlar. Bunları yazan gazeteci, karşısında bu suçu işleyen yapıyı buluyor. O yüzden toplumun arınmasında, arınması için mücadele edenlerle buna karşı çıkanlar arasında nerede durduğunuz çok önemli” ifadelerini kullandı.


Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ise kitaplarında ele aldıkları devlet içindeki cemaat, tarikat yapılanmalarına dikkat çekti. Yazdıkları nedeniyle kendilerini cezaevinde bulduklarını söyleyen Pehlivan, “Bize soruyarlar, ‘korkmuyor musunuz’ diye. Korkmak çok insani bir duygu. Mesele o korku duvarını aşabilmektir. Gazetecilik, gerçeği bulma yolunda bir anlamda ateşe girmektir. Gerekirse ölümleri göze almaktır” dedi,


Konuşmaların ardından Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, gazetecilere çiçek ve plaket sundu. Muharip Gaziler Derneği Başkanı Halil Taşçı da kısa süre önce yayınladıkları “Gazilerden Anılarla Kıbrıs” kitabını gazetecilere hediye etti. Barış İnce, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan ayrıca katılımcılar için kitaplarını imzaladı.